Pitajte stručnjake

U vezi sa svim problemima – Vašim i Vaših bližnjih – kako zdravstvenim, tako i problemima psihološko-emocionalne prirode, možete postaviti pitanja na ( info@vitaoptima.org.rs).
Opišite Vaš problem i mi cemo u vezi sa njim kontaktirati kompetentne strucnjake. U roku od dve nedelje od dana kada ste pitanje poslali obavesticemo Vas o njihovom mišljenju, na Vaš e-mail.
Zanimljivija pitanja i odgovore postavicemo na ovoj stranici, uz Vašu saglasnost. Uz pitanje možemo staviti neke od vaših podataka (na primer: ime, prezime, mesto, zvanje…), ali iskljucivo uz Vašu saglasnost.

06. Avgust 2008.

Pitanje: Procitala sam, pored teksta na vasoj internet stranici, na internetu mnogo toga predivnog o lekovitoj biljci noni sa Tahitija (morinda citrofolia). Jedna od tih adresa je: www.tni.com.Najlepse molim da me obavestite kako se u Srbiji najednostavnije moze nabaviti sok od nonija ovog proizvodjaca. Unapred hvala, Snezana Zvonaric – diplomirani pravnik iz Beograda.

Odgovor: Broj telefona ovlascenog zastupnika proizvodjaca originalnog noni soka je:
+381 (0)64 6345277. Zainteresovani se mogu javiti i na adresu za e-postu naseg udruzenja: info@vitaoptima.org.rs. Dostava Noni soka i drugih artikala ove kompanije je odlicno organizovana po celom svetu. Tako da pomenuti kontakt podaci vaze za sve zainteresovane bez obzira na drzavu gde zive. Napominjemo da je ovaj proizvodjac najkompetentniji u celom svetu za istrazivanje, proizvodnju i distribuciju svih proizvoda od ove fantasticne biljke.

09. Novembar 2007.

Pitanje: Od pre 9 godina bolujem od secerne bolesti, 2005. godine prelezao sam infarkt srca, sada su mi se pojavile ranice na palcu desnog stopala. Da li smem da koristim terapiju hiperbaricnim kiseonikom?

Odgovor: Danas se sa pravom moze govoriti o secernoj bolesti, kao bolesti srca i krvnih sudova. Upravo hronicne komplikacije dijabetesa ispoljavaju se u vidu ostecenja velikih krvnih sudova koje za posledicu imaju infarkte srca, mozga, perifernu vaskularnu bolest koja karakterise ostecenje arterija, koje krvlju i kiseonikom snabdevaju donje ekstremitete. U secernoj bolesti dolazi do ostecenja najsitnijih krvnih sudova dovodeci do ostecenja vida, bubrega, poremecaja nervne regulacije. Dijabeticno stopalo nastaje kao posledica ostecenja kako krvnih sudova, tako i nervne regulacije. Stopalo postaje neosetljivo, smanjeno je znojenje stopala, koza postaje suva, sklona je pucanju. Nastankom ovakvih mikrotrauma, na terenu ishemije (smanjeno snabdevanje tkiva kiseonikom), predstavlja pogodno tle za razvoj infekcija, nastanku ranica i gangrena, koje ne retko zavrsavaju se i visokim amputacijama ekstremiteta. Kod vas su vec prisutne dve klinicki ispoljene i teske komplikacije secerne bolesti, koje su nastale zbog ostecenja krvnih sudova i posledicno smanjenja snabdevenosti tkiva kiseonikom. Terapija izbora je primena kiseonika u uslovima povisenog atmosferskog pritiska. Nas stav je da terapiju hiperbaricnim kiseonikom treba primeniti odmah, cim se bolest otkrije, kako bi se usporilo ostecenje krvnih sudova i time sprecila pojava vrlo teskih i ozbiljnih komplikacija. Moj odgovor na vase pitanje je svakako potvrdno, kod vas treba primeniti terapiju hiperbaricnim kiseonikom, kao deo multidisciplinarnog pristupa u lecenju secerne bolesti i njenih komplikacija.

Prim dr Miodrag Zivkovic
Ordinacija za hiperbaricnu i podvodnu medicinu
HBO Medical Center, Beograd
Vojvode Stepe 347b
+ 381 11 3972666
+ 381 63 258743
hbomc@eunet.rs
www.hbomc.rs

18. Oktobar 2007.

Pitanje: Da li gospodin Georgi Nazarov prima pacijente i, ako prima, na koji nacin mogu zakazati konsultacije? Ljiljana Milunov, Vrsac

Odgovor: Gospodin Georgi Nazarov prima pacijente. Detaljnije informacije mozete dobiti na sledece brojeve telefona: 064/1111-430 ili 063/8250562.